Jedzenie dla dzieci

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że zrobię pewnego sposobie niespodziankę dla mojej dziewczyny. W porządkach miałem dwudaniowy obiad i deser dany w gronie wina i świeczek zapachowych ze swego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo wartościowe danie, ale również trudne w wykonaniu, ponieważ małże trzeba móc dobrze usmażyć, aby wydobyć spośród nich pełnię smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest trochę mierny. W treści mógłbym powiedzieć, że początkujący, gdyż obecne stanowiło prawie prawdy. Odkrył w internecie przepis na owe sandżaki. Że był kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było stworzone po angielsku! No, jednakże nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i chcemy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której ewidentnie nie mam). Postanowiłem, że udzielę te małże w środowisku warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba też warzywa najpierw zdjąć i pokroić. Rozpoczynał się stresować, bo czasu było coraz mniej a ja byłem wysoce w polu. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że dotarłem na nasz palec... No, tylko jako dobry klient nie dałem za wygraną. Wpadłem na plan - szatkownica do warzyw. Więc był naprawdę strzał w dziesiątkę. Nie koniec, że zaoszczędziłem kilka sekund na krojeniu to znowu nie musiałem bać się o własne działanie przy zastosowaniu szatkownicy. Jeśli to wszystko było już gotowe wrzuciłem na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się oczywiście oczywiście kiedy na obrazie ze perspektywy internetowej, na jakiej znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że posiadał przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do lokalnego sklepu po żurek w słoiku i usunął go do garnka a wtedy tylko doprawiłem. Na deser był zrobione już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się gdyby to uczynić dzień wcześniej, skoro nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - te kilka minut, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Osoba była zszokowana i szeroka podziwu dla moich umiejętności kulinarnych.